HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Józan paraszti ész kontra adó

2010.01.08. 11:36 FöldlakóEmber

Már jó ideje szöget ütött a fejemben, hogy Magyarországon miért is nem lehet a használt étolajat közlekedésre felhasználni. A válasz egyszerű: tiltják a jogszabályok, és ha a kedves honpolgár ilyennel próbálkozik, a VPOP szép kis bírsággal jutalmazza jövedékiadó-sértés miatt.

A Totalcar internetes magazin már jópár évvel ezelőtt boncolgatta a kérdést, a cikk itt érhető el.

Az ügyben mindezidáig nem történt változás, holott szerintem ennek az engedélyezése szinte csak pozitv következményekkel járna - persze a büdzsé számára viszont eredményezhet bevételkiesést.

Az engedélyezés mellett szóló érvek:

ad 1. újrahasznosítás: nem képződne szemét az étolajból. Valamit így is, úgyis tenni kell a használt olajjal, ami legnagyobbrészt a kukát, vagy a lefolyót jelenti, mivel a begyűjtés nem megoldott, így vagy az így is majd' dugig lévő lerakóinkat gyarapítja, vagy a vizekbe kerülve károsítja az élővilágot és okoz tisztítási költségeket
Plusz kétszer felhasználni valamit mindenképpen jobb, mint egyszer. 

ad 2. környezetbarát üzemanyag: amit így elégetünk üzemanyagként, az jövőre megterem a napraforgóban, kukoricában stb. újra, tehát sokkal kevésbé szennyezzük a környezetet, mint benzinnel, vagy gázolajjal.

ad 3. idő: azzal tisztában kell lennünk, hogy a közlekedés jelenlegi formájában nem fenntartható, tehát pl. csak a használt étolaj önmagában nyilván nem váltja ki a kőolajat. De (globális keretek között) időt nyerünk vele, hogy kidolgozhassuk és bevezethessük az új technológiát, ami nem megy egyik napról a másikra.

ad 4. bioetanol: a használt étolaj szemszögéből nézve egy nagy baromság. Azon az apropón írtam be ide, hogy Magyarországon letelepszik egy bioetanolt gyártó cég, amely Amerikában fennmaradni nem tudott. Majd eladja nekünk szépen a növényi olajat jövedéki adó teherrel, amit meg főzésre nem tudunk használni.

Összegzés: sajnos előrelépés továbbra sem várható. Megkeresésemre az LMP is valami válaszolokismegnemis denemígérekilyetésfőlegmellébeszélek levelet küldött (pedig a válaszadó a Humusz volt (?) munkatársa, amely szervezet egyébként hiteles számomra).

Az LMP válasza itt olvasható, KATT!!


A lényeg, hogy szerintem csak népszavazással lehet ezen változtani. Érdekelne, hogy ti mit gondoltok a kérdésről!

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika magyarország olaj népszavazás totalcar hulladék bioetanol megújuló energia étolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr531656435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása