HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Na most mit csináljunk?

2009.08.28. 20:38 FöldlakóEmber

Vannak olyan környezetkárosító problémák, amelyeket nagyon nehéz, majdnem lehetetlen kikerülni, ha civilizációs normáink legminimálisabb szintjéhez tartani akarjuk magunkat (amitől egyébként fényévekre vagyunk). Ilyen az altatás, fájdalomcsillapítás. A következő, olvasásra érdemes cikket az Indexen találtam. Nagyon remélem, hogy még nem lesz túl késő, amíg a szer alternatíváját megtalálják a tudósok!

 

Tudósok megállapították, hogy az üvegházhatást okozó dinitrogén-oxid az ózonréteget is pusztítja. Ez most a legelterjedtebb ózongyilkos anyag, és valószínűleg még hosszú ideig az is marad.

Húsz évvel ezelőtt csupán csatát nyertek a környezetvédők, amikor 190 ország aláírta a Montreali Jegyzőkönyvet az ózongyilkos freonok betiltásáról. Most új klímagyilkos anyagot fedeztek fel a kutatók, amit a széles körű használata miatt nehezebb lesz betiltani.

A színtelen dinitrogén-oxid ugyanúgy üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid és a metán [1]. Természetes módon is létrejön, amikor a talajban és a vízben lévő nitrogén megeszik a baktériumok. A gáz felszáll a magas légkörbe, ahol a nap sugarai lebontják és ártalmatlanítják. Itt nitrogén-oxid is létrejöhet belőle, ami a kutatók szerint elvékonyítja az ózonréteget.

Oxigénnel keverve altatógáznak, foghúzáskor érzéstelenítőnek, habszifonban a szén-dioxid helyett használják, ezt nevezik nitrónak, amivel az autókat teljesítményét növelik, illetve kéjgázként és nevetőgázként is ismert az euforizáló hatása miatt.

Már az 1970-es években ismert volt a dinitrogén-oxid káros hatása, mert az akkoriban tervezett szuperszonikus utasszállító repülőgépek ezzel az anyaggal szórták volna tele a levegőt. Csakhogy a szuperszonikus gépekkel együtt a gáz káros hatása is a feledésbe merült. Most az USA óceán- és légkörkutató hivatala (NOAA) számszerűsítette az éves kibocsátást, hátha a világ újra felfigyel a gáz pusztító hatásával.Most körülbelül 10 millió tonna dinitrogén-oxidot bocsát ki az emberiség évente, amit érdemes összevetni azzal, hogy a betiltott freonokból csupán 1 millió tonna került a légkörbe a kibocsátás csúcsán. A helyzetet súlyosbítja, hogy a freonok még csökkentették is a dinitrogén-oxid káros hatását. Az illinoisi egyetemen dolgozó Don Wuebbles szerint a freonok eltűnése miatt a dinitrogén-oxid 50 százalékkal hatékonyabban öli az ózont.

1 komment

Címkék: ózon civilizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr711344889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cmj 2010.11.14. 09:47:48

Tisztelt Olvasó!

Én egy debreceni, munkanélküli, 22 éves pályakezdő vagyok, de szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy a kezdeményezésem megvalósulhatson! Szeretném, ha a civil kezdeményezésemben Önök is segítenének! Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan civil szervezetet, amely a katasztrófák megelőzésére szakosodott szervezet lenne, és ezáltal az ilyenféle katasztrófák megelőzhető lenne, mint a vörösiszap-féle katasztrófa.

Kérem segítsék elő e tervemet és kezdeményezésemet. szeretném Önökkel személyesen is felvenni a kapcsolatot e kezdeményezésem pontosabb elképzelései végett! e-mail címem: cmj@freemail.hu

Köszönöm előre is megértő válaszukat!

U.I.: Kérem nézzék meg közben a blogomat! a címe: katasztrofamegelozes.blogter.hu/439005/bemutatkozas
süti beállítások módosítása