HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Atomerőmű?

2009.03.05. 22:08 FöldlakóEmber

Ma az Eneriga Klub Gyurcsány Ferencnek írt nyílt levelét hoztam.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy kormánya az idei év első felében döntést kíván kikényszeríteni a Parlamenttől egy új atomerőműről. Az Energia Klub az alábbiakat szeretné hozzáfűzni ehhez az elképzeléshez:

Az Ön által említett 2000 MW-os új atomerőmű ára a jelenlegi devizaárfolyamokon számolva elérheti a 4000 milliárd forintot. Miből finanszíroznák ezt a hatalmas beruházást? Magyarországnak jelenleg sincs, és az elkövetkező években sem lesz pénze arra, hogy egy ekkora volumenű, kétes gazdaságosságú ötlethez anyagi forrást biztosítson. Sehol a világon nem épült még tisztán piaci alapon atomerőmű. A bankok már a pénzügyi válság előtt sem támogattak atomerőművi beruházásokat, miért gondolja, hogy a pénzügyi és gazdasági válság közepette ezt mégis megteszik?
 
Vagy azt tervezi, hogy ismét a magyar lakossággal fizettetik meg az óriási nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő, súlyosan szennyező radioaktív hulladékokat termelő és az egész magyar energiarendszert eltorzító, gigantikus beruházás árát?
 
Ön azt mondta, hogy azért van szükség a paksi atomerőmű kapacitásának megduplázására, mert a gázválság bebizonyította, hogy csökkenteni kell az ország energiafüggőségét. Azonban az atomerőművek üzemanyagát Magyarország nem képes előállítani, azt csak külföldről – jelenleg Oroszországból – tudja beszerezni. Tehát a függőségünk egy új atomerőművel csak növekedne. Az atomerőmű nagyaktivitású hulladékainak sorsáról Magyarországnak szintén nincs koncepciója, azokat jelenleg a paksi atomerőmű területén őrzik. Az atomszemét nemcsak ma, hanem a jövőben is problémát fog okozni, hiszen a több százezer évig szennyező kiégett fűtőelemek kezelése óriási kiadásokat hagy örökül unokáinkra.
 
Ha Önnek valóban a függőség csökkentése a célja, akkor miért nem a lakossági és intézményi gázfelhasználás csökkentésére ír ki programokat, és alapvetően miért nem a megújuló energiaforrások terjedését akarja Ön segíteni. Az Energia Klub szerint új energiapolitikára van szükség, amelynek kulcsa az energiahatékonyságban és a megújuló energiaforrásokban rejlik. A kormány elsődlegesen az energiaellátás biztonságáért felel, nem feladata, hogy új erőműveket építsen. Azokon a területeken kell sürgősen lépni, ahol az államnak a legnagyobb mozgástere van. Olyan politikát kell folytatnia, amely a pazarlás fenntartása helyett növeli az energiahatékonyságot, és segíti a megújuló energiarendszerek elterjedését.

Budapest, 2009. február 17.

1 komment

Címkék: magyarország gondolatébresztő energiaklub

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr8982021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cmj 2010.11.14. 10:06:00

Tisztelt Olvasó!

Én egy debreceni, munkanélküli, 22 éves pályakezdő vagyok, de szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy a kezdeményezésem megvalósulhatson! Szeretném, ha a civil kezdeményezésemben Önök is segítenének! Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan civil szervezetet, amely a katasztrófák megelőzésére szakosodott szervezet lenne, és ezáltal az ilyenféle katasztrófák megelőzhető lenne, mint a vörösiszap-féle katasztrófa.

Kérem segítsék elő e tervemet és kezdeményezésemet. szeretném Önökkel személyesen is felvenni a kapcsolatot e kezdeményezésem pontosabb elképzelései végett! e-mail címem: cmj@freemail.hu

Köszönöm előre is megértő válaszukat!

U.I.: Kérem nézzék meg közben a blogomat! a címe: katasztrofamegelozes.blogter.hu/439005/bemutatkozas
süti beállítások módosítása