HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Kapcsold ki!

2009.02.09. 07:00 FöldlakóEmber

Az Európai Bizottság támogatásával indul a "Kapcsold ki!" kampány. A link a kampány magyarnyelvű weboldala, ahol megtalálható a kampány programja és egy kissé gyermeteg, bár szemléletes játék, amely bemutatja, hogyan cselekedj saját házad táján. Nagyon ügyes voltam a játékban, ezért meg is kaptam az Energia Őre megtisztelő címet.

Az ötletekből mindenki szemezgethet, hogy mit tud otthon megvalósítani. Azt hiszem a szelektív hulladékgyűjtés az alap. Persze, nekem nem túl nehéz, gyakorlatilag a lakásom ajtaja előtt vannak szelektív gyűjtők, kivéve sajnos papír, mert felgyújtották még ősszel. Állítólag egy fiatal tanárnő volt. Noooormális? Ja, meg annyi gondom van még, hogy fémgyűjtőt én még Szolnokon nem láttam. Ha valaki igen, kérem, szóljon!

Azonban van egy kérdés, ami közelebbi vizsgálódást érdemel, a mobiltöltő kihúzása. Valóban, a régi típusú töltőkre igaz, amit ír a weboldal is, hogy gyakorlatilag az  energia 95%-a kárba vész. Azonban az új típusú töltők már jóval kevesebb áramot fogyasztanak, ha nincs rádugva a telefon, amit tölthetnének.
A férjem még tavaly vásárolt egy fogyasztásmérőt. Mérései alapjén az újabb töltők fogyasztása rádugott telefonnal kb. 5W, "üresen" bedugva 0,03-0,1W körül van, míg a régiek ilyenkor is 1-1,5W-ot felvettek.

A 0,03W-s töltő ha egy egész hónapban bedugva marad, akkor kb. 0,022kWh-át fogyaszt, ami kb. 1 Ft-ba kerül. Ennyi áramot egy porszívó kb. 40 másodperc alatt elfogyaszt, egy normál 60W-os égő pedig kb. 20 perc alatt. Tehát, ha minden nap 1 perccel kevesebbet égetünk egy izzót, vagy kicsit jobban sietünk a porszívózással, már többet takarítottunk meg, mint amennyit a bedugva hagyott töltővel elpazaroltunk.
Ha hetente átlagosan 5 órát töltjük a telefont, akkor a hasznos, azaz ténylegesen töltésre fordított energia 0,1kWh, ami jóval több, mint az elpazarolt. A teljes fogyasztásnak 18% veszik kárba, nem pedig 95%.
Más készülékek tápegységei sok eseben ennél jóval többet fogyaszthatnak, ahogyan a stand-by módban hagyott tv, monitor, hifi is. Későbbi posztokban ezekre még érdemes lesz visszatérni.

Link: ENRGA

Szólj hozzá!

Címkék: eu fogyasztás hulladék szolnok szelektív áram tápegység takarékoskodás mobiltöltő

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr79923492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása