HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Hallottad-e? Szemétsziget az óceánban!

2009.03.02. 16:30 FöldlakóEmber

Két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén Japán (Keleti szemétfolt) és a Hawaii-szigetek térségében (Nyugati szemétfolt). A két USA-méretű, tíz méter vastag, összefüggő hulladékszigetek nem látszanak a műholdképekről, mivel nagy részük áttetsző műanyagszemét, amley közvetlenül a vízfelszín alatt lebeg - kb. 100 millió tonna műanyag hulladék.  És ha így folytatjuk a szemetelést, tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete!

Focilabdák, kajakok, gumiabroncsok, legódarabkák és reklámszatyrok, fogkefék is úszkálnak a vízben. Charles Moore fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést 1997-ben vitorlázás közben. Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására. "A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve egy héten keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - mondta Moore.

Az ENSZ környezetvédői szerint a kidobott műanyag 90 százaléka a tengervízbe kerül, és jelenleg az óceánok felületén közel 18 ezer darab jut belőlük minden egyes négyzetkilométerre - írja a The Independent. A hömpölygő hulladék többsége a szárazföldről kerül a nyílt vízre. A szennyezés következtében 100 ezer tengeri emlős és több millió vízimadár pusztul el évente. Az elhullott madarak gyomrából orvosi fecskendők, öngyújtók és fogkefék kerültek elő. A víz felszínén úszó tárgyak megtévesztik a halra vadászó állatokat.

A szemétszigetek az emberi szervezetre is veszélyt jelentenek (nekem pl. máris forog tőle a gyomrom), mivel a vegyipari anyagok a tengeri halak szervezetét is ugyanúgy megmérgezik. A szennyezés pedig előbb-utóbb az étkezőasztalokra kerül. - Ez számomra az úgy kell nekünk kategória lenne, ha nem a gyermekeinkre várna a probléma megoldása, ha őket nem szennyezné a mi felelőtlenségünk. Ez olyannyira igaz, hogy már most vannak fél évszázados hulladékok is a szemétfolyamban.

Az (is) döbbenetes az egészben, hogy mielőtt felhívták volna a szemétszigetre a figyelmemet, én erről nem is hallottam! Pedig nem tartom magamat tájékozatlan embernek, de úgy tűnik, ez olyan információ, ami kevéssé foglalkoztatja a sajtót. Az interneten böngészve is csak pár (egyévesnél idősebb) cikket lehet róla találni - ezek a lényegét közöltem fentebb.

Szégyenletesnek tartom a sajtó magatartását is! Még ha olyan botor is az ember, hogy elszennyezi a környezetét, legalább tudjon róla (olyan -ál- hírek mellett, hogy kiugrott a kutya Bush kezéből, és a -volt- elnök csak pár lépés után tudta elkapni)! JOGUNK LENNE TUDNI EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT! De esetleg visszaesne a fogyasztás, ami rossz hatással lenne a gazdaságra???

Naívan az a gondolat jutott eszembe, hogy ezeket a szemétszigeteket az ember majd felszámolja, hogy megtisztítsuk az óceánt. De egy más vélemény sokkal valószínűbbnek hangizk: esetleg a majd a bekövetkező nyersanyaghiány fog erre  csak rászorítani minket - már ha lesz milyen üzemanyaggal odahajózni a szemétszigethez.

De hálásak is lehetünk: a FÖLD és az ÓCEÁN még mindig minket véd, segít. Most azzal is, hogy "összesöpörte" azt a borzalmas mennyiséget, hogy akár ilyen, akár olyan okból, de kitakaríthassuk - ez a kötelességünk.

1 komment

Címkék: hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr55975633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miss Green 2010.03.09. 19:19:05

Kedves Felhívó!

Ezt a hírt én felrakom az egyik rádió honlapjára remélve, hogy engedélyed adod ehhez és így nagyobb körben tájékozódnak majd róla az emberek.
Üdv
süti beállítások módosítása