HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Mit tehetek én? "Mosódió"

2009.02.18. 00:00 FöldlakóEmber

Elfogadható-e, hogy szennyezzük vizeinket és a levegőt annak érdekében, hogy ruháink tiszták legyenek, miközben pótolhatatlan nyersanyagokat pusztítunk el, nem gondolva az utánunk következő generációkra? Legyen a mosószerünk ilyen:

  • ne tartalmazzon vegyi anyagokat, a természetbe kerülve képes legyen  gyorsan és maradéktalanul lebomlani
  • vegye fel a versenyt a korábbi, vegyi alapú mosószerekkel
  • bármely textíliánál használható legyen
  • legyen könnyen kezelhető
  • legyen bőrbarát
  • maga a termék, és az előállítása is legyen környezetbarát
  • legyen megfelelő az ára, talán még olcsóbb is, mint korábbi mosószerünk

Ez az Indiai Mosódió! A Sapindus mucorossi termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését.

Használata:

A mosódió héjában található tehát a mosóerő, ezért ha egészben vásároltad a mosódiót, azt előbb fel kell törnöd hagyományos diótörővel és ki kell venned a belsejét. Helyezd a héjakat textilzsákba (én egy régi zokniba szoktam), kösd be a száját, és mehet is a mosógépbe. Öblítőre sincs szükség, mert a mosódiónak lágyító hatása is van, de az illat kedvéért szoktam pár csepp illóolajat cseppenteni a zoknira. Egy kicsit keményebbek lesznek ugyan a ruhák, de az előnyökhöz képest ez elhanyagolható hátrány.

És akkor lássuk, hogy a fent támasztott követelményeknek hogyan felel meg a mosódió:

  • nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetet
  • mivel növényi eredetű, ezért akár a komposztba is dobható
  • bármilyen textilhez használható - bármely fokon (energiatakarékossági szempontból ajánlott a 30 fokon történő mosás)
  • a saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag ban
  • 3-4 szem dió héja elegendő egy mosáshoz, és ha a mosódió héjakat a kis zacskóban megszárítjuk, egy következő mosáshoz újra felhasználhatjuk őket. Így egy kg mosódió-héj akár 1 évig is elegendő!
  • termeléséhez csak napenergia szükséges, valamint a levegő széndioxid-tartalmát használják fel, és "melléktermékként" tiszta oxigént kapunk.
  • használhatják allergiások, bőrbetegségben szenvedők, jó akár csecsemők ruhájának mosásához is

Számomra kisgyermekes szülőként meggyőző volt, hogy még babácskám ruháit is moshatom a mosódióval és nem kell költenem baromi drága kíméletes babamosószerekre, öblítőkre. Azt nem tudom, hogy pontosan hol termelik a mosódiót, de valószínű, hogy importálják, tehát a szállítási költség magasabb lehet, mint az eddig használt mosószerünké. Azonban kevés kell belőle, így kevesebb csomagolóanyag-hulladék keletkezik, öblítő nem szükséges, az előállítása és a lebomlása sem terheli a környezetet, és még az egészségünkre sem káros, így mindenképp előnyösebb, ha a mosódiót választjuk.

És ez még nem minden. A mosódióból főzetet is készíthetünk, ha 3-6 dióhéjat kb. 1 l vízben 5-10 pecig főzünk, majd a kapott lét átszűrjük. A következőképpen használhatjuk fel:

  • Sampon ill. hajszesz:  A fenti főzet kiváló bőr- és hajápoló szernek bizonyult. A mosódió-főzet nemcsak tisztítja, ápolja is a hajat. Használatával a haj könnyen fésülhetővé válik és kevésbé gyorsan zsírosodik. Gátolja a korpaképződést, emiatt a tulajdonsága miatt alkalmazzák eredményesen a psoriasis (pikkelysömör) kezelésében is.
  • Állatsampon: Kutyája vagy egyéb házikedvence szőrét is tisztithatja a mosódióból  készített "samponnal", anélkül, hogy az állat érzékeny bőrét kitenné a vegyi alapú mosószerek szárító vagy irritáló hatásának.
  •  Altalános tisztító: ugyanez a főzet használható koncentráltan vagy higítva általános lemosószerként, konyhában vagy fürdőszobában, ill. felmosáshoz.

Ez utóbbiakat is ki fogom próbálni!

Jó kérdés, az ár. Én az mosódiómat a Quellétől rendeltem kb. 3.000,- Ft-ért. Azonban a mosodio.hu  oldalon jóval drágábban (ez a weboldal a mai post forrása is)vásárolható meg, ott egy kg héj 6.400,- Ft. Onnan még nem vásároltam, fogalmam sincs, hogy mi a több, mint kétszeres árkülönbség oka, talán a kiscég, nagycég dolog, nem tudom. De ezeken kívül még számos webshopban beszerezhető, változatos árakon, célszerű körülnézni.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem baba mit tehetek én

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr71941435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása