HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Szemét kérdés

2009.01.29. 17:19 FöldlakóEmber

Az egyik legfontosabb környzetvédelmi kérdés a háztartásokban keletkező hulladék elhelyezése, tárolása, amire nem is gondolunk, miután a kukánkba dobduk; az iparban keletkező hulladékkal pedig nem is találkozunk. Gondot okoz a rengeteg hulladék elhelyezése, megtelőben vannak a szeméttelepek, és senki nem akarja, hogy az otthona közelében nyíljon a következő. 

Miskolc egy követendő példát állít a városi önkormányzatoknak a (főleg lakossági) hulladék hasznosítására, ugyanis egyik bezárt szeméttelepükön képződő biogázt egy egész lakótelp (319 lakás) fűtésére fogják felhasználni. A beruházás 500 millió Ft-ba került, állami támogatást is megnyert hozzá a város, eredményeképpen pedig évente 377 330 köbméter földgáz takarítható meg.

A rendszert kiegészítik egy gázmotorral is, amely évente kb. három és félmillió kWh áramot termel majd. Ez közel 1500 háztartás áramellátását biztosíthatja.

A megtakarítás évente (130 Ft-os köbméterenkénti gázárral számolva - ami csak növekedni fog)  ötvenmillió Ft, tehát 10 éven alatt megtérül csak a hőtermelésből. A villamosenergia-termelés miatt ez az idő 5-6 évre is lerövidülhet.

A  beruházás előnyei: bioenergia felhasználása, orosz gáztól, egyáltalán a gáztól való függgés csökkentése, a levegőszennyezés csökkentése.
 

A fenti példából is lászik, hogy számos lehetőség van az energiatermelésre. Kérdés, hogy mire elfogy az olaj és a földgáz, sikerül-e ilyen és ehhez hasonló (megújuló) energiaforrásokkal pótolni.

Forrás:
greenfo - Biogázzal fűtenek Miskolcon

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország gáz hulladék áram megújuló energia

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr33910602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása