HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Le a tucatáruval!!!

2010.06.24. 17:30 FöldlakóEmber

Szerintem az alapvető környezetbarát elveket nem lehet elégszer ismételni, mert a reklámokból pont ezeknek az ellenkezője vagy torzított változata özönlik ránk.

Az egyik ilyen elv, hogy vásároljunk helyben termelt árut. Ezt továbbvezetném arra, hogy az élelmiszereken túl keressünk helyi kézműveseket, és amit lehet, helyettesítsünk az ő portékáikkal.

Miért is hasznos ez, és miért jó nekünk magunknak is:
1. Az áru helyben van, tehát a szállítási költség (=szennyezés) minimális.
2. A pénzünk helyben marad, nem vándorol külföldre.
3. Fair trade - no comment.
4. és nem utolsó sorban ezzel olyan termékeket vásárolhatunk, amelyek egyediek, azaz egész biztos nem jön velünk szembe az utcán egy ugyanolyan, és ilyen módon biztonságos ajándék is, hiszen kevés eséllyel sorakozik hasonló az ünnepelt polcán. Az alkotók tárgyaikba szívüket, lelküket beleteszik, szemben a lelketlen tucatáruval, amelyek leginkább a kizsákmányolt, kiégett emberekről árulkodnak.

Javaslom tehát a helyi kézművesek felkutatását. Amíg nem találunk kedvünkre valót, addig pedig szereném a figyelmetekbe ajánlani a meska.hu oldalt, amely az egyedi, magyar készítésű kincsek tárháza. Szemezgessetek, vásároljatok :) Kedvcsinálónak két kép azon tárgyakról, amiket a meskáról szereztem be.

1 komment

Címkék: ajándék kézművesség fair trade mit tehetek én meska

A környezetvédelmi minisztériumról

2010.04.30. 16:40 FöldlakóEmber

A napokban olvastam a WWF-hírlevélben, hogy a FIDESZ a gazdasági minisztériummal vonná össze a zöld tárcát. Zöld szervezetek nyílt levéllel fordultak a párthoz ennek megakadályozása érdekében.

Valóban hallani lehetett, hogy a környezetvédelmi minisztérium integrálását tervezik. Természetesen nem tartom jó ötletnek a dolgot. Az viszont egyenesen érthetetlen, hogy a zöld célok hogyan férnének meg a gazdasági kérdésekkel. Véleményem szerint egy ilyen lépéssel a környezetvédelem minisztériumi szinten gyakorlatilag jelképessé válna, amikor inkább a megerősítésén kellene dolgozni. Az előző, illetve korábbi postjaimban is érintettem a gazdasági csőlátásszerű és kíméletlen profitközpontúságát, ahol a környezet érdekei csak olyan akadályok, amelyeket le kell söpörni, vagy legalábbis olyan formában fenntartani, amely a gazdasági (szennyezési) érdekeket nem sérti. Ehhez nyilván kell egy olyan arculat, amely valamennyire hordozza a zöld irányultság látszatát, tartalmat azonban vajmi keveset rendel hozzá.

1 komment · 1 trackback

Címkék: politika magyarország környezetvédelem gondolatébresztő minisztérium

Válasz kommentre

2010.04.16. 23:40 FöldlakóEmber

Az előző bejegyzésemhez érkezett az alábbi komment:

"Nem a pampers védelmében írom, de mindannyian tudjuk hogy az a 100 forint amit utalnak az UNICEF-hez az bizony a nyereségből megy.. Arról nem is beszélve, hogy a többi felsőbb kategóriás pelenkákkal összehasonlítva melyik támogat még bármit is akár 1 forinttal?
Azt a pelenkánkénti 100 forintot tudnák hova tenni,, ha már reklám akkor legyen ilyen, hogy segít is embereken...
A pelenkát meg amúgy is meg kell venni, és nem lett drágább 100 forinttal emiatt az akció miatt tehát én külön örülök neki, hogy van ilyen.
Az meg hogy inkább direktbe utaljuk az ebben az esetben egy hatalmas badarság, mert ha belegondolsz itt a pelenka árából megy nem pedig külön a zsebedből odaadod a pampersnek aki továbbküldi. És mivel szükség van pelusra így is úgyis akkor már miért ne olyat amivel támogatok is egy jó célt? és ezen felül még utalhatok az UNICEF-nek is...
Ez egy olyan reklám ami mindenkinek jó, mert lesz pelusod, de támogatod az afrikai szegényebb országokat is, és ennyi erővel meg ne vegyen senki semmilyen pelust mert növeli a cég hasznát.
Egyébként akkor te azt a 100 forintot a cég helyébe inkább hatalmas plakátokra meg tv reklámra költenéd? Szerinted az jobb?"


A helyzet az, hogy én is így gondolkodtam, mint Stuncenpudli, mielőtt elkezdtem volna utánaolvasni, és mélyére ásni a dolgoknak. Az, hogy megtévesztenek, nem a mi hibánk, mert túl jól csinálják és túl nagy méretekben ahhoz, hogy szinte megkérdőjelezhető legyen...


Pontosan a fent leírt magatartás az akció célja. A vásárló talán egyéb preferenciák alapján másik cég termékét választaná, pl. akár az illata, színe, vagy a másiknak jobban cseng a neve, de az akció miatt emellett döntünk - és a cégeknek ez az egy számít-, mert jótékonyak akarunk lenni. Ez pedig jó dolog, főleg, ha nem kíván meg semmiféle kényelmetlenséget, szinte a kisujjunkat sem kell megmozdítani. És még jobban is érezzük magunkat, kb. hogy volt értelme felkelni ma reggel! Magyarul vásárolunk és ettől csudajól érezzük magunkat. Vegyük észre, hogy ez a fajta akció alig különbözik a többi reklámfogástól (pl. vásárláshoz kapcsolódó - vacak - ajándék), és előfordulhat, hogy még jövedelmezőbb is a cég számára. Tehát hová lyukadtunk ki? Jó eladási mutatóknál.

Arról pedig nem szól a fáma, hogy esetleg használhatnák mosható pelenkát, továbbmegyek, mosható popsitörlőt. Csakhogy ezek közel sem termelnek annyi profitot, mint eldobható társaik, a kezelésük további energiabefektetés a vevő részéről, de egy ilyen felelős magatartás, amely jóval kevesebb szeméttel jár - de olcsóbb -, nincs így agyonreklámozva.  Az így megspórolt összeg is mehetne a szegény afrikaiaknak, ehelyett a Pampers tárcájában landol. Ékesen példázza a fogyasztói berendezkedést egy, a földrengés sújtotta vidéken élő dél-amerikai asszony, aki arról panaszkodott a híradóban, hogy nem jut pelenkához a gyermeke számára. Az tény, hogy  sok áru, mint az eldobható pelus, meg törlőkendő, egyszerűbbé teszik a babagondozást. De ma már teljesen bekajáltuk, hogy függünk is a termékektől! Holott még anno engem is anyukám mosható pelenkába bugyolált, és mégis mindannyian megvagyunk és jó egészségnek örvendünk.

Természetesen a profitból megy a pénz az UNICEF-nek, de az akcióval elért pluszbevétel jóval meghaladja az oltásokra átutalt összeget, mert ha nem így lenne, nem csinálnák. A pelenka, popsitörlő árába be van építve ez az összeg, legfeljebb amikor nincs akció, akkor még az is a Pampersé lesz. Tehát összességében kijelenthető, hogy akció ide vagy oda, a vásárlással leginkább a reklámozó céget támogatod a vásárlásoddal. Sőt, ha még nem is lenne eleve beépítve a termék árába, akkor mondjuk valami termelési változtatással (pl. silányabb anyag felhasználásával, amit szintén nem kötnek a mi orrunkra) kompenzálnák a veszteséget.

Azzal sem értek egyet, hogy badarság lenne közvetlenül az UNICEF-nek utalni a pénzt. Ha belegondolunk, egy ilyen vásárláshoz kötött akcióra a Pampers nyilvánvalóan plusz erőforrásokat használ, hiszen egyrészt megtervezi és elkészíti a reklámcímkéket, nyilvántartja, hogy mennyi akciós áru került a boltokba, s azt is, hogy ezekből mennyi kelt el, s ezek után történik csak az utalás. Míg ha egyenesen elküldjük (a remélhetőleg nem csak 100 Ft-nyi) adományunkat valamely alapítványnak, a dolog ezzel befejeződött kihagyva a köztes - felesleges - szereplőt.


Sajnálatos példát olvastam egy esetről a The Corporation c. könyvben - amit ezúton is mindenkinek ajánlok elolvasásra, ill. mozifilm is készült belőle. Kölcsönben van a könyv, így most a pontos adatokat nem tudom kikeresni, de a lényeg a következő: egy cég elmaradott országok lakóinak ajánlott fel "jótékonyságból" gyógyszert egy betegség kezelésére. A kezeléshez három tablettára volt szükség, amelyeket bizonyos időközönként kellett a betegeknek bevenniük a teljes gyógyuláshoz. A jó marketingesek a második adag gyógyszerszállítmányt követően kimutatták, hogy az akcióhoz kapcsolódó profitérdek már nem elegendő az akció folytatásához, ezért a harmadik, egyben teljes gyógyulást eredményező tablettákat nem kapták meg a betegek. Nem az volt az oka, hogy a cégnek nem lett volna pénze rá, csak már nem érte meg annyira.
A cégek csak a profit nyelvén értenek, emberség, lelkiismeret ott nem létezik.

A lényeg, hogy én a jótékonyság mellet vagyok, aminek megvan a helye. Vásárláshoz kötve csak a fogyasztói magatartást erősíti. Ne azért legyünk jótékonyak, mert épp az adott termék megvásárlásával valakit támogathatunk. Annyi szegény, szerencsétlen, beteg ember van, és sok lehetőség a segítségre. Ne csapjuk be magunkat az ilyen áljótékonysággal, hanem vegyünk pár zsemlét egy hajléktalannak, vagy keressünk egy szimpatikus alapítvány és támogassuk lehetőségeinkhez mérten pénzzel, önkénteskedéssel.

1 komment

Címkék: fogyasztás jótékonyság környezetvédelem gondolatébresztő adakozás takarékoskodás

Mégis kinek az érdeke?

2010.04.02. 15:47 FöldlakóEmber

Manapság nagyon divatosak az olyan akciók, amelyekben a cégek a mi vásárlásunkhoz kötötten adakoznak. Vásárolunk és még ennek tetejében rettentő jótékonynak érezzük magunkat.

A Pampers újraindítja a tetanusz elleni vakcina adományozó programját az UNICEF-fel. Valóban, száminkra elképzelhetetlen, borzasztó állapotok uralkodnak Afrika nagy részén, ezért joggal érezhetjük, hogy tennünk kell valamit.

DE NE VERJÜK ÁT MAGUNKAT! Egy cég sem jótékonysági intézmény. Törvényben előírt kötelezettsége a vezetőiknek, hogy a gazdasági érdekeket, hitelezőik, tagjaik, részvényeseik érdekeit tartsák szem előtt. A jó működés ismérve pedig a minél nagyobb profit. Pontosan felépített stratégia része ez az akció, amely a jótékonyság mellett igen jó reklám, és buzdít is a fogyasztásra. Hosszú távon egészen biztosan a cég jár jól, és nem az afrikai gyerekek, a hajléktalanok, a betegek - vagy akár mi magunk. Hiszen ha nem így lenne, a cég nem jótékonykodna.
Ha legközelebb olyan hirdetést látsz, amely ilyen "kapcsolt" jótékonyságot hirdet, és te adakoznál, akkor keress meg egy szervezetet és adakozz nekik közvetlenül! Az adakozásnak ez a helyes módja. A vásárlás az vásárlás, az adakozás az adakozás, ne keverjük a kettőt.

Ezért íme az én felhívásom: adakozz az újszülöttkori és anyai tetanusz felszámolására Afrikában.

300 Ft 3 vakcina ára, amely egy élet megmentését jelenti.

Ha e fontos, életmentő programot támogatni kívánja, adományát átutalhatja közvetlenül az az UNICEF bankszámlájára (OTP 11705008-20123725) vagy befizetéséhez kérhet csekket a 201-4923 telefonszámon.

2 komment

1%

2010.03.30. 10:53 FöldlakóEmber

Rendelkezz az adód 1%-ról - kapcsolódva az előző témához annyiban, hogy igenis számít, amit teszünk!

Én azt javaslom, hogy támogass egy zöld szervezetet! Figyelmedbe ajánlom a Tudatos Vásárlók Egyesületét, a Humusz-t, vagy a Greenfo szerkesztőit, Védegyletet és még sorolhatnám - vagy ami még jobb, nézz körül a környezetedben zöld szervezetek iránt és ajánld nekik az 1%-odat.

És javaslom, hogy valamely egyház felé is rendelkezz, hiszen nagyon fontos szerepet töltenek be az erkölcsi nevelésben, a valódi értékek megőrzésében.

1 komment

Címkék: 1%

Gondolkodásmód

2010.03.28. 07:48 FöldlakóEmber

Két, alapvetően káros beállítódásról szeretnék ma írni, amolyan gondolatébresztő gyanánt. Azt hiszem, mára mindkettő igencsak közhellyé vált.

"Mindegy, mit teszek, úgysem számít."
Ez nem igaz, valójában csak ez számít. Ha mindenki így gondolkodna, azt hiszem, nem itt tartanánk. De ezzel a fenti közhellyel kiválóan lerázhatjuk magunkról a felelősséget. De hogy várhatjuk el másoktól, hogy bármit is tegyenek egy egészségesebb, tisztább környezetért, ha mi magunk nem teszünk semmit? Plusz a zöld ötletek tapasztalatom szerint "ragadósak", vagyis hatással tudunk lenni másokra is! Persze ez már nem teljesen a saját érdemünk, de további értelmet adhat annak, hogy akár bizonyos áldozatokat is meghozzunk. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekeink is tőlünk vesznek példát.
A mondat helyesen: Az vagy, amit teszel!

"Nekem már úgyis mindegy!"
Ez a másik, nagyon veszélyes gondolat. És ez sem igaz, több okból sem. Egyrészt, ha így gondolkodunk, szintén elhárítjuk a felelősséget, ami a könnyebb út ugyebár, és tovább szennyezük a saját testünket. Csak az a gond, hogy a káros hatások egyrészt nem fognak csak a mi szervezetünkre korlátozódni, másrészt pedig kell tanulni egy kis egészséges önszeretet! Persze itt már morális vizeken evezek, de mégis nagyon fontosnak tartom felhívni erre a figyelmet, mert sokan gondolkodnak így már középkorúak is - és nem is feltétlenül teljesen tudatosan.
A gondolat helyesen: Az vagy, amit megeszel, és magadra kensz, és stb, stb.

 

Valamint a közelgő választások kapcsán szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy menjen el szavazni. Ez már megint kicsit offnak tűnhet, de valójában nem az.

Az állami rendszer nem tökéletes, és bármelyik párt kerül hatalomra, hibák akkor is lesznek. Azonban eddig a demokrácia bizonyult a legjobb államformának, ahol elszámoltatható, nekünk, választóknak felelős képviselők viszik az ügyeket. A lehető legigazságosabb a megválasztásuk, hiszen szegénynek, gazdagnak, minden felnőttnek korra, nemre, bőrszínre stb. való tekintet nélkül mindenkinek egyetlen egy szavazata van (illetve valójában kettő, de nem ez a lényeg). A képviselők, a Parlament és a Kormány által hozott jogszabályok sok esetben felelmásak, és javításra szorulnak, de mégis ez az egyetlen lehetőség arra, hogy egy élhető társadalmat teremtsünk. A jogszabályok pedig sok esetben az állampolgárok visszajelzései alapján változnak.

Tudom, nagyon árnyalt a helyzet, de akkor sem az a megoldás, hogy kiábrándultunk a politikából, csináljanak, amit akarnak, meg egy kutya mind. Sajnos az ilyen hozzáálláson nincs mit csodálkozni, de vegyük észre, hogy itt is felelősségünk van. Ha azt mondjuk, hogy minket nem érdekel, higyjük el, majd érdekel mást, aki a saját - talán a miénkkel ellentétes - érdekeit fogja érvényesíteni.
Végső esetben pedig a népszavazás, népi kezdeményezés intézményei is a rendelkezésünkre állnak.

Egyébiránt meg szerintem nem feltétlenül az államháztartáson kellene spróolni... Az állami intézmények biztosítják a jogaink gyakorlását, érvényesítését, a védelmünket az erőszak és egyéb jogtalanságok, valamint a környezetszennyezés ellen is! Azért vegyük észre, hogy ha nagyon nyesegetjük az államháztartást, ezek a funkciók mind kevésbé fognak működni és a végén rajtunk csattan az ostor, ilyen vagy olyan módon. Azt gondolom, hogy a politikusoknak az állami szféra szűkítése helyett inkább az átláthatóságot, nyilvánosságot kellene erősíteni , ezzel többet nyerhetünk, mint a további elbocsájtásokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény választások állam példa

Bocsánat

2010.03.09. 19:21 FöldlakóEmber

Kedves Olvasóim, Kommentezőim!

 

Elnézéseteket kérem, amiért a kommentek nem jelentek meg az utóbbi időben. Azt hittem, hogy sikerült kikapcsolnom az előzetes moderálást - semmi szükség rá, de mint most észrevettem, ez nem sikerült :( de most pótoltam...

 

Visszamenőlegesen válaszolok a kommentekre és köszönöm a hozzászólást mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: off

Csak nőknek!

2010.03.05. 21:31 FöldlakóEmber

Kedves Lányok!

Még tavaly nyáron történt, hogy valamelyik fórumon egy kisgyermekes anyuka azt írta, hogy nem ad a gyerekére mosható pelust, menstruáció során ő is mindig eldobható betétet használ...

Én elég sokszor adom a kisfiamra a mosható pelust (szinte csak az éjszaka a kivétel), de nem gondolom, hogy ezzel ártanék a gyerekemnek (sőt), de ez majd esetleg egy másik bejegyzés tárgya lehet. Viszont az nem hagyott nyugodni, hogy mi nők életünk jó részében rá vagyunk kényszerítve minden hónapban a szemetelésre. El sem tudtam képzelni valós alternatívát, mert azért a fogyasztói társadalom már elkényeztetett annyira, hogy a mosható betét gondolatát - minden környezetvédelmi beállítódásom ellenére - csípőből elutasítsam.

És ekkor kezdett dolgozni az a bizonyos Titok (azaz a vonzás törvénye :), amikor is teljesen véletlenül belebotlottam egy eszközbe, amely egy csapásra megoldotta nekem ezt a problémát és még kényelmesebbé is tette azokat a napokat, és még a környezetet sem terhelem. Csak jelzésképpen: tavaly augusztus óta egyetlen darab betétet/tampont sem használtam el.

Ha érdekel, hogy mi ez az eszköz, és miért is nem láthatjuk kiplakátolva, reklámozva: KATT!

3 komment

Nyílt nap a Galgafarmon!

2010.03.03. 21:47 FöldlakóEmber

UPD: A honlap szerint minden hónap első vasárnapja nyílt nap! (www.gaiaalapitvany.hu)

 

Kedves Érdeklődők!

Következő nyílt napunkat 2010.03.07-én tartjuk 10 órai kezdettel a Gaia Öko Hotel és Étteremben.

2139 Galgahévíz, Fő út 83.

Bejelentkezés nem szükséges!

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.  

Nyílt napok

            A nyílt napok lefolyásának módszertana az idelátogató családok igényei szerint alakul. Ami azt jelenti, hogy egy "menü" kínálatot kapnak az érdeklődők a szerteágazó tevékenységekből és egy átfogó tájékoztató előadás után érdeklődésük szerint merülnek el egy egy részlet tanulmányozásában a helyszínen folyó gyakorlati tevékenységek szerint. Ebben ismét elengedhetetlen aGalgafarm Szövetkezet ökológiai gazdálkodási és élelmiszer feldolgozási háttere valamint a Bioliget Kft. által épített ökofalu épülő ökoházai vagy az Alapítvány által üzemeltetett bioszolár hőközpont. Az asszonyok az élelmiszer feldolgozást vagy a textilfeldolgozó szövőműhelyt próbálhatják ki, a férfiak az ökológiai gazdálkodást és állattartást vagy az ökoépítészetet gyakorolhatják, a gyermekek figyelmét ekkor is az állatokkal, lovaglással, népi játékokkal, fa játszótérrel  kötjük le.

Szólj hozzá!

Címkék: ökofalu galgafarm

Zölden blogolók gyűjteménye, és új olvasmány

2010.02.09. 16:43 FöldlakóEmber

Bizonyos Jand indtított egy kezdeményezést, hogy a környezetvédelem iránt érdeklődőket összehozza. Részletekért kattints ide, vagy a Zöld blogháló oldaldobozra.

Mindenki nagy örömére ismét közzéteszem egy újabb dolgozatomat, amelyet szintén a környezetvédelmi szakjogász-képzésre készítettem, és számos érdekes tényt tartalmaz :)))) Elérhető itt, vagy az Olvasnivalók között, az Zöld blogháló alatt. 

 

2 komment

Címkék: zöldblogháló

Az UNICEF felhívása

2010.01.21. 18:46 FöldlakóEmber

"Segítség Haitinek - Hívja a 1749-et!

1 hívás = 200 Ft = 100 db vízfertőtlenítő tabletta = 400 l tiszta ivóvíz

A hívás ára 200 forint, amit teljes egészében megkap az UNICEF.

1 hívás árából az UNICEF 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud vásárolni, mellyel 400 liter tiszta ivóvizet biztosíthat a földrengés gyermekáldozatai számára.
A 1749 a három mobilszolgáltató és a T-Home vezetékes hálózatából hívható. Ha sms-t küld, írja be: Haiti

 

Küldhet adományt is az UNICEF Magyar Bizottság 11705008-20123725 számú számlájára. A közlemény rovatban tüntesse fel: Haiti. "

Továbbítsd te is az üzenetet!

Szólj hozzá!

Józan paraszti ész kontra adó

2010.01.08. 11:36 FöldlakóEmber

Már jó ideje szöget ütött a fejemben, hogy Magyarországon miért is nem lehet a használt étolajat közlekedésre felhasználni. A válasz egyszerű: tiltják a jogszabályok, és ha a kedves honpolgár ilyennel próbálkozik, a VPOP szép kis bírsággal jutalmazza jövedékiadó-sértés miatt.

A Totalcar internetes magazin már jópár évvel ezelőtt boncolgatta a kérdést, a cikk itt érhető el.

Az ügyben mindezidáig nem történt változás, holott szerintem ennek az engedélyezése szinte csak pozitv következményekkel járna - persze a büdzsé számára viszont eredményezhet bevételkiesést.

Az engedélyezés mellett szóló érvek:

ad 1. újrahasznosítás: nem képződne szemét az étolajból. Valamit így is, úgyis tenni kell a használt olajjal, ami legnagyobbrészt a kukát, vagy a lefolyót jelenti, mivel a begyűjtés nem megoldott, így vagy az így is majd' dugig lévő lerakóinkat gyarapítja, vagy a vizekbe kerülve károsítja az élővilágot és okoz tisztítási költségeket
Plusz kétszer felhasználni valamit mindenképpen jobb, mint egyszer. 

ad 2. környezetbarát üzemanyag: amit így elégetünk üzemanyagként, az jövőre megterem a napraforgóban, kukoricában stb. újra, tehát sokkal kevésbé szennyezzük a környezetet, mint benzinnel, vagy gázolajjal.

ad 3. idő: azzal tisztában kell lennünk, hogy a közlekedés jelenlegi formájában nem fenntartható, tehát pl. csak a használt étolaj önmagában nyilván nem váltja ki a kőolajat. De (globális keretek között) időt nyerünk vele, hogy kidolgozhassuk és bevezethessük az új technológiát, ami nem megy egyik napról a másikra.

ad 4. bioetanol: a használt étolaj szemszögéből nézve egy nagy baromság. Azon az apropón írtam be ide, hogy Magyarországon letelepszik egy bioetanolt gyártó cég, amely Amerikában fennmaradni nem tudott. Majd eladja nekünk szépen a növényi olajat jövedéki adó teherrel, amit meg főzésre nem tudunk használni.

Összegzés: sajnos előrelépés továbbra sem várható. Megkeresésemre az LMP is valami válaszolokismegnemis denemígérekilyetésfőlegmellébeszélek levelet küldött (pedig a válaszadó a Humusz volt (?) munkatársa, amely szervezet egyébként hiteles számomra).

Az LMP válasza itt olvasható, KATT!!


A lényeg, hogy szerintem csak népszavazással lehet ezen változtani. Érdekelne, hogy ti mit gondoltok a kérdésről!

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika magyarország olaj népszavazás totalcar hulladék bioetanol megújuló energia étolaj

Ingyenes filmvetítés a szolnoki Tisza Moziban!

2009.12.03. 13:54 FöldlakóEmber

Nézzétek meg ingyen A hülyeség kora c. amerikai filmet december 10. és 16. között (hétfő kivételével) minden nap 18.00 órától, hétvégén 16.00-tól is.
A vasárnapi (dec. 13.) 16.00 órai vetítés utáni beszélgetésen is tartsatok velünk.

Kérlek, továbbítsátok az üzenetet, hogy minél több emberhez eljusson ez a kihagyhatatlan lehetőség!

Ha messze vagy tőlünk, egyet se búsulj! A lenti weboldalon te is igényelheted a filmet, jelképes összegért kiküldik, és te is vetítheted!


A film hivatalos, magyar nyelvű weboldala: http://www.nelegyhulye.com/

 

 

1 komment

Címkék: film mozi ingyenes a hülyeség kora

Kedves Természetbarát!

2009.11.19. 18:42 FöldlakóEmber

Kedves Természetbarát!

Ahogy bizonyára tudod, a Magyar Nemzeti Bank bevonja a kétszáz forintos bankjegyeket, és helyettük értékálló fém kétszázasok kerültek forgalomba.
2009. november 15-től a papír kétszázassal fizetni már nem lehet, de azokat be lehet váltani.

Ahelyett, hogy a beváltással bajlódnál, arra kérünk, inkább fordítsd ezt a csekély összeget a természet védelmére és küldd el a címünkre papír kétszázasaidat, vagy add át nekünk az irodában.
Támogatásoddal a WWF magyarországi erdővédelmi programjához járulsz hozzá! Sok kicsi sokra megy!

KÖSZÖNJÜK!

A WWF Magyarország csapata

Címünk:
1141 Budapest, Álmos vezér útja 69/A

1 komment

Címkék: környezetvédelem adakozás

Miért a bio-t?

2009.11.11. 23:50 FöldlakóEmber

A bio termékekről igencsak ellentétes infókat lehet olvasni. Az egyik helyen azt, hogy több benne a vitamin, meg az antioxidáns, meg ki tudja mi, máshol meg azt, hogy tök felesleges olyan sok pénzt kiadni érte, a sima élelmiszer ugyanolyan jó.

Nem tudom, hogy e kérdésben mi az igazság. Lehet, hogy a bio kajában nincs semmivel sem több tápanyag, mint a többiben. De egy valami (majdnem) biztos: a bio élelmiszerek esetében nem használnak vegyszereket, olyan anyagok nem kerülnek (szándékosan) a kajába, amelyek nem oda valók, amelyek emiatt ártalmasak az egészségre.

Azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy a korrupció itt is megjelenhet és olyan termékek is kaphatnak bio minősítést, amelyek valójában nem felelnek meg a feltételeknek. Tény, hogy az ellenőrzésen van javítanivaló, azonban mindannyiunk egészsége érdekében mégis azt látom a követendő útnak, ha vegyszermentesen táplálkozunk. Ha megnő a kereslet a bio élelmiszerek iránt, az egyben társadalmi nyomás is, igény a valódi természetességre. Jó lenne odáig jutni, hogy kizárólag bio élelmiszereket lehessen a boltban vásárolni - persze ez egyelőre merő idealizmus sajnos.

2 komment

Címkék: bio étkezés

Te tudnál élni szőnyeg nélkül?

2009.09.13. 09:26 FöldlakóEmber

A Corporation című film is felvetette a kérdést, amire már én is sokszor gondoltam. Termelhetünk-e nem fenntartható módon tárgyakat? Azért egy kicsit másképpen is feltenném a kérdést: termelhetünk-e olyan dolgokat, amit nem tudunk újra felhasználni, és egyszerűen csak egy nagy adag szemét lesz belőle. Persze ez az érem két oldala.

A válasz szerintem: inkább ne... Vannak dolgok, amelyek csak luxust jelentenek, egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Ezekről mondjunk le (mert valamiről majd úgyis le kell), és ne olyan dolgokról, amelyek az emberi létezéshez kellenek.

Házi feladat: a Corporation c. film megnézése. Igen szemléletes, és van benne jópár érdekes gondolat!

Szólj hozzá!

Linkajánló

2009.09.06. 22:29 FöldlakóEmber

Tegnap bukkantam az alábbi weboldalra, és azóta sem hagy nyugodni. Igazából félretenném, mert annyira "összeesküvés-elmélet" gyanús a dolog.

http://vitaminszabadsag.com

Nem volt időm az oldalt tüzetesen átnézni. Annyi jött le, hogy az étrendkiegészítők vitamintartalmát nevetséges szintre akarják korlátozni - mondván, hogy ártalmas lehet, és a nagyobb dózisokat csak orvos írhatná fel.
Persze a vitaminokat is túl lehet adagolni, ennél fogva káros is lehet, de amíg az alkoholista szabadon hozzájut a piához, a dohányos meg a cigihez - legyen akár állapotos kismama, addig erre talán álszent dolog hivatkozni.
Továbbá az egyik videóban az a rémisztgetés hangzik el, hogy ez a vitaminkorlátozás milliók - vagy én már nem is tudom, mennyit mond a nő - halálát okozhatja, főleg az alultápláltság miatt, esetleg különféle betegségek formájában (rák, érrendszeri betegségek, cukorbetegség) formájában. És hogy ez egy gazdagabb réteg érdekeit szolgálja azzal, hogy ők ilyen-olyan úton hozzájutnak a tápanyagokhoz, mi többiek meg szépen meghalunk (nem brutális, esetleg felháborodást keltő eszközökkel), ez pedig azért jó, mert túlnépesedett a Föld.
Nos, a legutolsó kijelentéssel sem tudok vitába szállni, hiszen a túlnépesedés tény. Ami tényleg borzalmakhoz vezethet, lásd Ruanda esetét.

Igazából el tudom képzelni, hogy valami készül. Valami olyan, amit tényleg nem vehetünk észre, ha nem figyelünk eléggé. Mert sokan vagyunk, túl sokan.

 

Ja, új szavazás nyílt, szavazz, ha van kedved. A petíció az alábbi linken érhető el. Én még nem írtam alá.

http://vitaminszabadsag.com/peticio.php
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény túlnépesedés élelem

Na most mit csináljunk?

2009.08.28. 20:38 FöldlakóEmber

Vannak olyan környezetkárosító problémák, amelyeket nagyon nehéz, majdnem lehetetlen kikerülni, ha civilizációs normáink legminimálisabb szintjéhez tartani akarjuk magunkat (amitől egyébként fényévekre vagyunk). Ilyen az altatás, fájdalomcsillapítás. A következő, olvasásra érdemes cikket az Indexen találtam. Nagyon remélem, hogy még nem lesz túl késő, amíg a szer alternatíváját megtalálják a tudósok!

 

Tudósok megállapították, hogy az üvegházhatást okozó dinitrogén-oxid az ózonréteget is pusztítja. Ez most a legelterjedtebb ózongyilkos anyag, és valószínűleg még hosszú ideig az is marad.

Húsz évvel ezelőtt csupán csatát nyertek a környezetvédők, amikor 190 ország aláírta a Montreali Jegyzőkönyvet az ózongyilkos freonok betiltásáról. Most új klímagyilkos anyagot fedeztek fel a kutatók, amit a széles körű használata miatt nehezebb lesz betiltani.

A színtelen dinitrogén-oxid ugyanúgy üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid és a metán [1]. Természetes módon is létrejön, amikor a talajban és a vízben lévő nitrogén megeszik a baktériumok. A gáz felszáll a magas légkörbe, ahol a nap sugarai lebontják és ártalmatlanítják. Itt nitrogén-oxid is létrejöhet belőle, ami a kutatók szerint elvékonyítja az ózonréteget.

Oxigénnel keverve altatógáznak, foghúzáskor érzéstelenítőnek, habszifonban a szén-dioxid helyett használják, ezt nevezik nitrónak, amivel az autókat teljesítményét növelik, illetve kéjgázként és nevetőgázként is ismert az euforizáló hatása miatt.

Már az 1970-es években ismert volt a dinitrogén-oxid káros hatása, mert az akkoriban tervezett szuperszonikus utasszállító repülőgépek ezzel az anyaggal szórták volna tele a levegőt. Csakhogy a szuperszonikus gépekkel együtt a gáz káros hatása is a feledésbe merült. Most az USA óceán- és légkörkutató hivatala (NOAA) számszerűsítette az éves kibocsátást, hátha a világ újra felfigyel a gáz pusztító hatásával.Most körülbelül 10 millió tonna dinitrogén-oxidot bocsát ki az emberiség évente, amit érdemes összevetni azzal, hogy a betiltott freonokból csupán 1 millió tonna került a légkörbe a kibocsátás csúcsán. A helyzetet súlyosbítja, hogy a freonok még csökkentették is a dinitrogén-oxid káros hatását. Az illinoisi egyetemen dolgozó Don Wuebbles szerint a freonok eltűnése miatt a dinitrogén-oxid 50 százalékkal hatékonyabban öli az ózont.

1 komment

Címkék: ózon civilizáció

Könyvajánló, filmajánló, olvasnivaló

2009.07.22. 00:44 FöldlakóEmber

Könyv: 

Marie-Monique Qiunn: Monsanto szerint a világ
Bár a könyvet nem, csak a kapcsolódó cikkeket olvastam, kísértetiesen emlékeztet Carson Néma tavasz c. művére.

Film:

HOME

Gyönyörű film Földünkről, az otthonunkról, olykor megdöbbentő képsorokkal. Az Earth c. film méltó folytatása.Link a bemutatóhoz

Olvasnivaló:

Susan George: A luganói tanulmány c. könyvének összefoglaló elemzése Dr Csath Magdolna egyetemi tanár tollából 
Elolvasását mindenkinek szívből ajánlom, mert Kelet-Közép Európa, így Magyarország helyzetének jobb megértését jelentheti, hogy tudjunk olvasni a sorok között, vagy leglalábbis szélesebb nézőpontunk legyen a világ és Magyarország történéseit illetően.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem gondolatébresztő

Elektronikai hulladékok

2009.05.16. 21:50 FöldlakóEmber

Feladatom volt egy dolgozat elkészítése valamely környezeti problémáról. Az elektronikai hulladékok témakörét választottam, és sok érdekes dolgot találtam. A dolgozat itt érhető el, valamint az oldalsó szövegdobozban az olvasnivalók között.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladék

Könyvajánló

2009.04.26. 01:28 FöldlakóEmber

Ajánlom, hogy olvassatok könyveket! (ahogy Galla mondaná)

Komolyra fordítva a szót, szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani Jared Diamond Összeomlás c. művét, mely a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben. Nem egy könnyű olvasmány, bizonyos fejezetek igencsak megviseltek, de a végső kicsengése azért pozitív. A szerző egy nagy tudású amerikai egyetemi professzor, aki olvasmányos stílusban vezet be a régmúlt és letűnt civilizációk történetébe, valamint boncolgatja jelenleg fennálló társadalmak problémáit is. A kötet végén pedig levon következtetéseket, amelyek nagyon hasznos gondolatok a mai kor problémáinak megértéséhez, és esetlegesen kezeléséhez.
Figyelemfelkeltésként részlet olvasható a műből oldalsó szövegdobozban, olyan részek, melyek számomra különös érdekességgel bírtak.

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatébresztő

Mit teszek én?

2009.04.11. 21:56 FöldlakóEmber

Kísérletbe fogok a postaládámat nap mint nap megtöltő szórólaptömeg ellen. A tudatosvasarlo.hu weboldalon találtam a reklámstop matricára a szemétposta ellen. A kiadó Reflex Környezetvédő Egyesülettől megrendeltem a matricát, és amint megérkezik, ki fogom ragasztani a postaládámra. Nyilván a szórólapozó magasan fog tenni ezen igényemre, ezért telefonon meg fogom keresni a céget, amelyiknek a reklámját bedobták, ott fogok tiltakozni, és ezt itt a blogon közzé is teszem, megjelölöm a renitenskedő cégeket. Tudom, sziszifuszi munka, ez az egész, de reménykedem abban, hogy lesznek követőim. Nagyon fontos az internethasználók részvétele, hiszen mi másként, a net segítségével is hozzájuthatunk az aktuális katalógusokhoz, nincs is szükségünk a nyomtatott reklámanyagokra. Persze, nekem van erre most időm, hiszen itthon vagyok a kisfiammal. De ha csak azok megtennék, akiknek van rá idejük, már nagyon sokat számítana. A fogyasztói társadalomban pedig a legnagyobb nyomást a fogyasztók gyakorolhatják az eladókra. Ha már egy fát megmentek ezzel, megérte.

Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás gondolatébresztő mit tehetek én

Mit tehetek én? "Papír"

2009.04.08. 20:48 FöldlakóEmber

Akadnak már kezdeményezések arra, hogy fáinkat, erdőinket fenntartható módon használjuk, tehát csak annyit vágjunk ki, amennyit pótlunk is egyúttal. Sajnos még igencsak gyerekcipőben jár a dolog, még mindig pazaroljuk az erdőt, ezt a csodálatos, megújuló erőforrást, mely nem csak a papíripar alapanyagát adja, de sok más funkción kívül a rekreációban is kiemelkedő fontosságú.

Ma már sok olyan lehetőség van az egyes emberek számára, hogy a mindennapjaiban takarékos módon használja a papírt.

- Vásárolhatunk antikváriumban, ez gyakorlatilag az újrahasznosítás egyik formája.
- Olvashatunk on-line számos könyvet (főleg szépirodalmat) a http://mek.oszk.hu-n.
- Vásárolhatunk e-könyveket, ezek ára jóval alacsonyabb a nyomtatott kiadványoknál pl. http://www.interkonyv.hu
- Kutakodhattunk még e-könyv témában: http://e-konyv.lap.hu

Még jobban rászoríthatjuk magunkat a papírral való takarékoskodásra, ha tudjuk, hogy Magyarország papírigényének (helyesebben cellulózigényének) 90%-át orosz importból fedezi. 1 kg papír előállításához 5 (!) kg fára van szükség.

Vajon mi a helyzet kis hazánkban az újrahasznosítás terén?

A kartonpapír újrahasználatában a csomagolóanyag-gyártó Dunapack Rt.-nek kulcsszerepe van, hiszen anyagigényének 95 százalékát másodlagos nyersanyagból fedezi. Más téren sajnos kevésbé jó a helyzet. A fénymásoláshoz használt irodai papírok gyártásában az "újrapapír" azért nem hódíthat teret, mert a belföldi gyártás megszűnt, az importpapír pedig 10-20 százalékkal drágább az újpapírhoz képest.

Környezeti szempontból legfenyegetőbb a reklámpapírok és a színes újságok térhódítása (ezzel kapcsolatosan lásd majd a következő postot). Az ilyen papírhulladékot először drága technológiával festékteleníteni kell, és csak azt követően lehet rossz hatásfokkal, esetleg egészségügyi papírként felhasználni. Magyarországon erre nemigen van példa, ezért az ilyen papírokat a szelektív hulladékgyűjtést követően exportálják.

Azonban hiába is forgatják vissza ezeket, az újrahasznált papírból készült egészségügyi papír-termékek, azaz zsebkendők, WC-papírok a fogyasztási szokások változásával szorulnak egyre inkább vissza. A reklámok ugyanis csak a színes, illatos, puha termékeket népszerűsítik, ezekkel pedig az újrapapírból készült termékek nem veszik fel a versenyt. Tehát egy környezetttudatos vásárlónak érdemes az egészségügyi papíroknál (szalvéta, zsebkendő, toalettpapír) figyelembe venni, hogy minél kevésbé színes, minél kevésbé fehér, annál kevésbé környezetszennyező a termék.

De azt sem árt tudnunk, hogy a papír nem forgatható vissza korlátlanul. A cellulózrostok ugyanis néhány alkalom után annyira károsodnak, elvékonyodnak, hogy nem lehet már többé papírt készíteni belőlük. Ezért (is) bánjunk takarékosan a papírral. Javaslom még, hogy ne vásároljunk pl. a bevásárlólista megírásához külön papírtömböt, erre kiválóan megfelelnek az olyan kidobásra ítélt papírlapok, amelyeknek üres az egyik oldala, a másikon pedig olyan információ van, amelyre már nincs többé szükségünk.

Forrás:

http://www.zoldtech.hu/cikkek/20060303humusz

http://humusz.hu/hirek/3428

Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás újrahasznosítás újrapapír megújuló energia mit tehetek én

Mit tehetek én? "Ezüsttisztítás"

2009.03.30. 17:41 FöldlakóEmber

Otthonunkban számos dolgot tisztíthatunk környezetbarát módszerekkel, ismét íme, egy példa. Ezüst, ezüstbevonatú tárgyainkat tisztíthatjuk egyszerű, fehér krétaporral. Olcsó és nagyon jó megoldás! Mozsárban (vagy a fakanál nyelével) összetöröm a krétát, kis vízzel felviszem a felületre (egy használt fogkefével a minták réseit kiválóan ki lehet tisztítani), majd letisztítom a krétát, és az ezüst csillog-villog! Múzeumokban is sokáig alkalmazták ezüsttisztításra, így biztos, hogy a tárgyainkat károsítani nem fogja. Az ötletet a Tiszta a lakásod? c. műsorból vettem, amit a Viasat3-on adnak szombaton és vasárnap 16.05 órától. A különbség látványos, és pár havonta elég elvégezni a kb. 5 percig tartó műveletet. Egy csomag krétával jó sokat suvickolhatunk.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem takarékoskodás mit tehetek én

Óraátállítás

2009.03.28. 02:18 FöldlakóEmber

Némiképp a Föld órájához kapcsolódóan egyúttal az óráinkat is tekerjük előrébb egy órácskával. De csak hisszük, hogy ez jelent bármi spórolást. Évek óta rebesgetik, hogy a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani, ergo csak az állampolgárnak okoz főleg tavasszal nem kevés bosszúságot. Amerikai kutatók három éven át mérték hét millió háztartás áramfogyasztását, az energiafogyasztás azonban nem csökkent az átállítás után. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az óraátállítás nem jelent áram megtakarítást. Ezzel a következtetéssel magyar adatok is egybecsengenek. 

A megtakarítás legnagyobb része egyébként abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban ez a rendszer sokkal rugalmasabb, és a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet közvetlenül hozzárendelni. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen mit mutat. Emellett a fogyasztási szokások megváltozása, például az, hogy az emberek többet néznek tévét, és elterjedtek a légkondicionálók, alapjaiban változtatta meg az 5-10 éve még jelentős energiamegtakarítással járó nyári időszámítás előnyeit és hátrányait. Tehát az egyéni fogyasztás csökkenésében sem tapasztalható az óraátállítás hatása. Negatív hatása viszont van: fáradtabbak vagyunk, ezért megnő a balesetek száma.

Tehetnénk fel a kérdést, hogy akkor mi a túrónak kínozzuk magunkat az óratekergetéssel évről évre? Hát biz' azért, mert Európa többi része is ezt teszi, mi meg elég kis hal vagyunk, hogy azt mondjuk, mi nem tekerünk!

2 komment

Címkék: magyarország fogyasztás áram