HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Gyakran ismételt kérdések, tippek, trükökk

2010.03.05. 22:00 FöldlakóEmber

Nem újdonságról van szó: a menstruációs csésze megjelenése az 1930-as, 1940-es évekre tehető. Az intim tölcsér a környezettudatos hölgy vásárlók körében az 1980-as években ismét keresetté vált.

 

Az intim tölcsér egy nagyszerű lehetőség, hogy a menstruáció időszakát a lehető legkényelmesebbé tegye, a pénztárcánkat és még a környezetet is kímélje. Akár 15 évig is használható egy intim tölcsér, ezért mindenféle alternatívával szemben olcsóbb.

Kényelmesebb is, hiszen a nagyon erős menstruáció kivételével elég lehet akár naponta csak kétszer (12 óránként) üríteni.

 

- A tampon a hüvelyt kiszárítja, hiszen nem csak a vérzést, hanem az összes nedvességet magába szívja. Érdemes megvárni, amíg teljesen megtelik és csak akkor eltávolítani, mert különben felsértheti a hüvely falát Az intim tölcsérnél ez nem merül fel, hiszen csupán felfogja a vérzést, és akár 5 perc múlva is kiveheted.

- Azzal, hogy a tampon a felszívott nedvességgel együtt a testeddel érintkezik, megnöveli a fertőzésveszélyt. Az intim tölcsérnél nem érintkezel az eltávozott nedvességgel. Így nem okoz toxikus sokk szindrómát (TSS) sem, tehát biztonságosabb.

- A tampon használata fárasztó a hüvelyizmok számára, hiszen folyamatosan tartania kell azt. Az intim tölcsér viszont ezt nem igényli, a keletkező vákuum a helyén tartja.

- A tamponnal sem szerencsés vízbe menni menstruáció idején, hiszen megszívja magát. Az intim tölcsér ezzel szemben tökéletesen lezárja a hüvelyt, víz – és így esetlegesen fertőzés – nem juthat be.

 

- Wc-használat során nem szükséges az intim tölcsért eltávolítani, a betétet viszont szerencsésebb, kényelmesebb kicserélni. Ez utóbbival rengeteg hulladék keletkezik.

- A  betéttel úgy érezheted magad, mintha be lennél „pelenkázva”. Az intim tölcsért – helyesen bevezetve – nem lehet érezni.

 

Hogyan tisztítsam az intim tölcsért?

Első használat előtt fertőtlenítsd. Legalább 12 óránként tisztítsd meg. Elegendő, ha ilyenkor folyóvíz alatt elöblíted – ha otthon vagy, intim szappannal megmosod -, és a ciklus végeztével pedig kifertőtleníted.

De a napi tisztítás során is áttörölheted fertőtlenítő kendővel, leöblíted és máris használhatod újra.

A fertőtlenítés elvégezhető kifőzéssel; fertőtlenítő folyadékkal, amit feloldasz annyi vízben, hogy ellepje az intim tölcsért, és kb fél óráig állni hagyod.

 

Hogyan cseréljem az intim tölcsért a munkahelyen, vagy ha nem vagyok otthon?

Jó eséllyel elég csak reggel, és 12 órával később este kicserélned, ha már otthon leszel. Ha idegen helyen kell cserélni, akkor töröld át a fertőtlenítő kendővel, majd egy tiszta zsebkendővel és használhatod tovább. Ugyanez irányadó lehet, ha a fürdőszoba és a wc külön helyiségben található. (De ha behelyezel egy tisztasági betétet, az intim tölcsért belecsavarod újságpapírba, máris feltűnés nélkül átmehetsz és a tisztítás idejére bezárkózhatsz a fürdőszobába.

 

Mit tegyek, ha túl hosszú a tölcsér szára?

Az intim tölcsér alacsonyabban helyezkedik el a hüvelyben, mint a tampon. Fontos, hogy a szára nem lóghat ki. Ha így lenne, vágd rövidebbre, akár teljesen is levághatod. Ilyenkor ügyelj arra, hogy a tölcsér alja ne sérüljön meg.

 

 

Hogyan helyezzem fel?

Az ajánlott youtube-os videón látható hajtogatós módszerrel a legegyszerűbb szerintem. Összehajtod négyfelé. Egyik felét fogod, hogy ne csússzon szét a tölcsér, kicsit ferdén hátsó irányba pedig felhelyezed. (Egy megtelt tampon is van ekkora, tehát nem kell megijedni a méretétől.) A hüvelyben pedig automatikusan szétnyílik és vákuumot képez.

 

Hogyan távolítsam el?

 

Először is lazíts. Nem kell izgulni, mindenképpen ki tudod venni. Nézd meg a youtube-on található videót. Idegen nyelvűt is kereshetsz, úgyis igazából látni kell. Keresőszavak pl. menstual cup, menstrual cups, mooncup, ladycup. De lehet, hogy még ezeken kívül is van.

Segítheted a kivételt, ha a hüvelyizmokkal lefelé nyomsz, akkor lejjebb mozdul a tölcsér.

Csinálhatod úgy is, hogy benyomod a felső peremét a tölcsérnek, és úgy húzod ki.

 

Persze ki kell ezt gyakorolni, mindenkinek mind a behelyezésnél, mint a kivételnél meg kell találnia a számára legmegfelelőbb módszert.

 

Már teljesen fel vagy vértezve tudnivalókkal. Van, akiben ellenérzést kelt az intim tölcsér gondolata, de olyat még nem nagyon hallottam, aki kipróbálta és nem szeretett volna bele. Próbáld ki te is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr61812633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása