HTML

Környezetblog

A bolygónk mindig erősebb volt és mindig erősebb is lesz, mint mi. Nem tudjuk elpusztítani.Ha átlépünk egy bizonyos határt, majd ő söpör le minket a felszínéről, és létezik tovább. Miért nem mondják inkább úgy, hogy ne hagyjuk, hogy a bolygónk elpusztítson minket?

Zöld blogháló

Olvass még több ZÖLDséget!
Katt!

Utolsó kommentek

Mit tehetek én? "Papír"

2009.04.08. 20:48 FöldlakóEmber

Akadnak már kezdeményezések arra, hogy fáinkat, erdőinket fenntartható módon használjuk, tehát csak annyit vágjunk ki, amennyit pótlunk is egyúttal. Sajnos még igencsak gyerekcipőben jár a dolog, még mindig pazaroljuk az erdőt, ezt a csodálatos, megújuló erőforrást, mely nem csak a papíripar alapanyagát adja, de sok más funkción kívül a rekreációban is kiemelkedő fontosságú.

Ma már sok olyan lehetőség van az egyes emberek számára, hogy a mindennapjaiban takarékos módon használja a papírt.

- Vásárolhatunk antikváriumban, ez gyakorlatilag az újrahasznosítás egyik formája.
- Olvashatunk on-line számos könyvet (főleg szépirodalmat) a http://mek.oszk.hu-n.
- Vásárolhatunk e-könyveket, ezek ára jóval alacsonyabb a nyomtatott kiadványoknál pl. http://www.interkonyv.hu
- Kutakodhattunk még e-könyv témában: http://e-konyv.lap.hu

Még jobban rászoríthatjuk magunkat a papírral való takarékoskodásra, ha tudjuk, hogy Magyarország papírigényének (helyesebben cellulózigényének) 90%-át orosz importból fedezi. 1 kg papír előállításához 5 (!) kg fára van szükség.

Vajon mi a helyzet kis hazánkban az újrahasznosítás terén?

A kartonpapír újrahasználatában a csomagolóanyag-gyártó Dunapack Rt.-nek kulcsszerepe van, hiszen anyagigényének 95 százalékát másodlagos nyersanyagból fedezi. Más téren sajnos kevésbé jó a helyzet. A fénymásoláshoz használt irodai papírok gyártásában az "újrapapír" azért nem hódíthat teret, mert a belföldi gyártás megszűnt, az importpapír pedig 10-20 százalékkal drágább az újpapírhoz képest.

Környezeti szempontból legfenyegetőbb a reklámpapírok és a színes újságok térhódítása (ezzel kapcsolatosan lásd majd a következő postot). Az ilyen papírhulladékot először drága technológiával festékteleníteni kell, és csak azt követően lehet rossz hatásfokkal, esetleg egészségügyi papírként felhasználni. Magyarországon erre nemigen van példa, ezért az ilyen papírokat a szelektív hulladékgyűjtést követően exportálják.

Azonban hiába is forgatják vissza ezeket, az újrahasznált papírból készült egészségügyi papír-termékek, azaz zsebkendők, WC-papírok a fogyasztási szokások változásával szorulnak egyre inkább vissza. A reklámok ugyanis csak a színes, illatos, puha termékeket népszerűsítik, ezekkel pedig az újrapapírból készült termékek nem veszik fel a versenyt. Tehát egy környezetttudatos vásárlónak érdemes az egészségügyi papíroknál (szalvéta, zsebkendő, toalettpapír) figyelembe venni, hogy minél kevésbé színes, minél kevésbé fehér, annál kevésbé környezetszennyező a termék.

De azt sem árt tudnunk, hogy a papír nem forgatható vissza korlátlanul. A cellulózrostok ugyanis néhány alkalom után annyira károsodnak, elvékonyodnak, hogy nem lehet már többé papírt készíteni belőlük. Ezért (is) bánjunk takarékosan a papírral. Javaslom még, hogy ne vásároljunk pl. a bevásárlólista megírásához külön papírtömböt, erre kiválóan megfelelnek az olyan kidobásra ítélt papírlapok, amelyeknek üres az egyik oldala, a másikon pedig olyan információ van, amelyre már nincs többé szükségünk.

Forrás:

http://www.zoldtech.hu/cikkek/20060303humusz

http://humusz.hu/hirek/3428

Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztás újrahasznosítás újrapapír megújuló energia mit tehetek én

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr331054609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása